ارز دیجیتال آیوتا (IOTA)چیست؟

Negar_۲۰۲۳۰۵۳۱_۱۳۵۹۴۲
 آیوتا (IOTA) یه دفتر کل متن‌باز و مقیاس‌پذیره که برای انتقال ارزش و داده بین انسان و ماشین طراحی شده. این پروژه برای نسل بعدی انقلاب دیجیتال به اسم اینترنت همه چیز ساخته شده . تراکنش‌های بدون کارمزد، داده‌های ضد دستکاری و سیستمی مقرون‌به‌صرفه از ویژگی‌های آیوتا هست. کوین بومی این پروتکل هم میوتا (MIOTA) نام داره.تواین مقاله با ارز دشت همراه باشین تا بیشتر با این ارز آشنا بشین.

پروتکل آیوتا چیست؟ معرفی تکنولوژی IOTA و ارز دیجیتال MIOTA

پروتکل آیوتا (IOTA) یکی از فناوری‌های دفترکل توزیع‌شده یا همون DLT هست. دفاتر کل توزیع‌شده به ما این امکان رو میدن تا به کنترل اطلاعات شخصی خودمون بپردازیم، برنامه‌هایی رو اجرا کنیم که هیچکس نتونه تو اون دخالت کنه و بدون حضور یا دخالت واسطه‌ها به معامله و حفظ دارایی‌های خودمون اقدام کنیم.

این فناوری شامل یه دفترکل مشترک بین چندین نود مختلفه. در صورتی که همه نودها به وسیله یه  نهاد کنترل بشن، دفتر کل بی‌اهمیت میشه. اما تو DLTها، مجموع نودهای مستقل باید در خصوص وضعیت دفترکل  به توافق برسن. ولی این احتمال وجود داره که یه نود خرابکار به شبکه اضافه بشه. پس همه DLTها به روشی برای محافظت از خودشون نیاز دارن. روشی که آیوتا انتخاب کرده، باعث میشه که متفاوت از بقیه پروتکل‌ها باشه.

پروتکل آیوتا هنوز تو مرحله تحقیق قرار داره. آیوتا از دو شبکه عمومی تشکیل شده: شبکه اصلی آیوتا یه شبکه با ثباته که توکن‌های آیوتا رو مدیریت میکنه و شیمر (Shimmer) که یه شبکه مرحله‌به‌مرحله برای آخرین و بهترین به‌روزرسانی‌های این پروتکله. بعد از اینکه تغییرات تو شیمر تایید میشن، به شبکه اصلی ارسال میشن. به‌روزرسانی بزرگ بعدی آیوتا به اسم استارداست (Stardust) هست. به‌روزرسانی آینده آیوتا که شامل اقداماتی برای غیرمتمرکزسازی این شبکه هست، کوردیساید (Coordicide) اسم داره.

معرفی تیم توسعه‌دهنده پروتکل آیوتا

بنیاد آیوتا یه سازمان خیریه غیرانتفاعی بین‌المللیه که پروتکل آیوتا رو توسعه میده و در صدد نظارت متن باز هست تا این فناوری رو گسترش بده و اون رو به بلوغ برسونه. بنیاد آیوتا تو برلین هست و هدفش، ایجاد یه پروتکل استاندارد برای اینترنت اشیا (IoT) هست.

بنیاد آیوتا یه شبکه جهانیه که از توسعه‌دهندگان، طراحان، مهندسان و کارآفرینان تشکیل شده و هدف اونا تبدیل آیوتا به فناوری دفترکل توزیع‌شده ایمن‌تر و جامع‌تر هست.

دیوید سونستبو (David Sønstebø) یکی از سه بنیان‌گذار آیوتا هست. اون خودش رو کارآفرینی سریالی و علاقمند به تکنولوژی میدونه. دومینیک شینر (Dominik Schiener) یکی دیگه از بنیان‌گذران آیوتا هست. اون از سال ۲۰۱۲ مشغول  راه‌اندازی پروژه‌های استارتاپی بوده و از سال ۲۰۱۵ پا به دنیای بلاکچین گذاشته. سرگی پوپوف (Serguei Popov) سومین موسس این پروژه هست. اون دکترای ریاضیات خودش رو در سال ۱۹۹۷ از دانشگاه دولتی لومونوسوف مسکو گرفته. و به مدت ۱۱ سال استاد دانشگاه تو برزیل بوده . الان هم به عنوان محقق تو دانشگاه پورتو  فعالیت میکنه.

ارز دیجیتال آیوتا IOTA چگونه کار می‌کند؟

شبکه ارز دیجیتال آیوتا با هدف مدیریت هوشمند و هدف‌دار اینترنت اشیا اطراف ما به وجود اومده

به طور مثال: ما تو زندگی روزمره مون لوازمی مثل یخچال، پنکه، خودرو، تلویزیون، کولر و از این مدل وسایل داریم که از اونا استفاده می‌کنیم .یعنی ما داخل تلویزیونی که استفاده می‌کنیم تو سایت اشتراک فیلمی هستیم و حق عضویت به اون سایت میپردازیم و حق اشتراک ما بعد از مدت‌زمان مشخصی تموم میشه و تلویزیون ما به‌صورت خودکار حق عضویت را از اون سایت میخره اما با این تفاوت که ما متوجه نمیشیم و هزینه این پرداخت هم به وسیله کوین یا توکن آیوتا انجام میشه و خود تلویزیون به‌صورت خودکار این پرداخت رو انجام میده.

به همان تناسب یخچالی که استفاده می‌کنیم اگر مواد غذایی داخل آن کم شود و تمام شود خودش به‌صورت هوشمند داخل شبکه آیوتا از میوه‌فروشی و یا سوپرمارکت‌ها ماده غذایی را تأمین می‌کند.

تنگل چیست؟

به عنوان مثال بیت‌کوین روی بلاک‌چینه، اتریوم بر روی شبکه خودش هست، ریپل  روی شبکه خودش البته ریپل متمرکزه و شبکه اختصاصی خودش رو نداره وارز دیجیتال آیوتا بر روی شبکه‌ای به اسم تنگل هست. اما تنگل با بلاک‌ چین یه مقدار تفاوت داره.

اگه بخوایم تراکنشی تو بلاک‌چین انجام بدیم باید منتظر بمونیم که ماینرها و اعضای شبکه اون رو تأیید کنن و این کار چندین دقیقه از ما وقت میگیره. اما تو شبکه تنگل اینجوری نیست. به عنوان مثال شما به کیف پولتون وارد میشین و میخواین که آیوتا رو برای یه نفر دیگه ارسال کنین.

برای انجام این تراکنش باید دو تراکنش قبلی خودتون رو تایید کنین… یعنی دو نفر که قبل از شما قصد انجام تراکنشی را داشتن رو تایید کنین… و اون دونفر هم برای انجام تراکنش باید تراکنش دو نفر قبلی خودشون رو تایید کنن… و این مساله انقدر شاخه به شاخه اتفاق میفته تا همه کاربرها تراکنش های همدیگه رو تایید کنن. شبکه تنگل تراکنش‌هایش فی صفر داره یعنی شما حق تراکنش رو پرداخت نمیکنین که موردی جالب و خوب و ایده آله و باعث شده که این شبکه یه شبکه متفاوتی از بقیه شبکه های ارزهای دیجیتال باشه.

داخل شبکه بلاک‌چین هرچقدر کاربرها و تراکنش‌ها زیاد اتفاق بیفته سرعت شبکه اون کاهش پیدا میکنه و مقیاس‌پذیری بالایی نداره. اما تو شبکه تنگل به این شکل نیست و هرچقدر کاربران شبکه زیاد بشن و تعداد استفاده کننده ها از این شبکه زیاد بشه، سرعت این شبکه بالاتر میره. چون که تعداد کسایی که تراکنش‌ها را تأیید میکنن به نسبت اون زیاد میشه.

رمزارز میوتا چیست؟

میوتا به عنوان ارز بومی تو شبکه آیوتا استفاده میشه. از این رمزارز میشه برای پرداخت‌های همتابه‌همتا و ذخیره ارزش تو شبکه آیوتا استفاده کرد. نداشتن کارمزد تراکنش باعث میشه که شبکه آیوتا برای پردازش ریزتراکنش‌ها (Microtransaction) خیلی مناسب باشه کاربرد اصلی کوین میوتا برای تراکنش‌های ماشین به ماشین بین دستگاه‌های مبتنی بر اینترنت اشیا هست.

مزایای شبکه ارز دیجیتال آیوتا چیست؟

۱ _ حذف کارمزد: برخلاف بقیه ارزهای دیجیتال، تراکنش تو شبکه آیوتا هیچ کارمزدی نداره. اندازه تراکنش هم تأثیری روی این موضوع نمیتونه داشته باشه.

۲_  مقیاس‌پذیری بالا: فناوری Tangle طوری طراحی و مهندسی شده که ترافیک بیشتر شبکه باعث به تسویه سریع‌تر تراکنش‌ها میشه.

۳_  تراکنشهای سریع: رمز ارز آیوتا هنوز به اندازه ارزهای دیجیتال معتبر سریع نیست ولی همچنان سریع محسوب میشه. تأیید تراکنش‌ها تو این شبکه زیاد طول نمیکشه.

۴ _ منابع محاسباتی اندک: تانگل یه بلاک چین سنتی مبتنی بر الگوریتم اثبات کار نیست پس بنابراین به تجهیزات و منابع محاسباتی قدرتمند نیاز نداره. در نتیجه عملیات‌های داخل شبکه، به صرفه و دوستدار محیط زیست هستن.

۵ _ امنیت بالا: شبکه آیوتا یه دفتر کل توزیع شده غیرپیوسته داره. بعد از تأیید یه تراکنش، سیستم یا هرگونه عامل خارجی قادر به تغییر اون نیست.  از طرفی هر چقدر ترافیک شبکه بیشتر باشه، امنیت اون هم بیشتر میشه. برای حفظ امنیت و محرمانگی داده‌ها و اطلاعات هم همه فعالیت‌ها و تراکنش‌های درون شبکه رمزنگاری میشن.

۶ _ فناوری همه‌کاره: پول تنها چیزی نیست که بشه از طریق شبکه IOTA ارسال کرد. هرچیز دارای ارزش (از جمله داده و اطلاعات)، از طریق این شبکه قابل انتقاله. فناوری تنگل این داده‌ها را به صورت ضددستکاری حفظ میکنه تا یکپارچگی شبکه تحت هر شرایطی حفظ بشه.

۷ _ غیر متمرکز بودن: هر چند ارز دیجیتال IOTA مبتنی بر بلاک چین نیست اما دفتر کل توزیع شده اون همچنان یه پلتفرم غیر متمرکز محسوب میشه. به عبارت دیگه، هیچ نهاد مرکزی روی شبکه یا تراکنش‌های اون کنترل کامل نداره.

۸ _ چشم‌انداز بلندپروازانه: این پروژه قصد داره با متصل کردن دستگاه‌های دیجیتال به همدیگه، شبکه‌ای یکپارچه از ماشین‌ها رو بسازه که زندگی انسان‌ها رو راحت تر و هوشمندتر میکنه.

معایب ارز دیجیتال آیوتا چیست؟

۱ _ عدم پشتیبانی از برنامه‌های غیرمتمرکز چون در عمل ساخت اپلیکیشن‌های توزیع شده بر روی اون رو غیرممکن کرده.

۲_  کوچیک بودن شبکه ( با حمله 33 درصدی هک میشه این عدد برای بیت کوین 51 درصده) برای حل این مشکل یه سرور مرکزی به عنوان هماهنگ‌کننده برای پردازش معاملات استفاده میکنه این عمل ادعاهای آیوتا رو در مورد یه سیستم غیرمتمرکز بودن کاهش داده که باید فکری برای این چالش بکنه

۳_  بعضی از محققان دانشگاه MIT یه حجره امنیتی تو سیستم Tangle پیدا کردن.

آیا ارز دیجیتال آیوتا استخراج می‌شود؟

شبکه آیوتا مبتنی بر بلاک چین نیست؛ پس هیچ استخراجی در کار نیست. در عوض با بهره‌گیری از یه دفتر کل توزیع شده ناپیوسته به کاربران اجازه میده از این شبکه برای تأیید تراکنش‌های قبلی استفاده کنن. این نه تنها نیاز به ماینرها و منابع محاسباتی زیاد را از بین میبره بلکه مشکل جدی مقیاس‌پذیری و هزینه‌های تراکنش رو هم از بین میبره.

کارمزدها و هزینه‌ها در شبکه IOTA چگونه است؟

 استفاده از شبکه و ارز دیجیتال آیوتا شامل هیچ کارمزدی نمیشه. شبکه آیوتا مبتنی بر بلاک چین نیست و ماینری هم وجود نداره. این شبکه یه دفتر کل توزیع شده داره که تو اون، هر تراکنش جدید دو تراکنش قبلی را تأیید میکنه. یعنی شبکه تنگل نیازی به صرف منابع برای تأیید تراکنش‌های ارز دیجیتال آیوتا نداره چون خود کاربرهای شبکه این کار رو انجام میدن.

این کار ضمن حل مشکل مقیاس‌پذیری، کارمزد رو از شبکه حذف میکنه. فرقی نمیکنه ارزش تراکنش میلیون‌ها دلار باشه یا چند سنت؛ گیرنده همون اندازه اولیه رو بدون هیچگونه کسری دریافت میکنن. البته خرید ارز دیجیتال IOTA از صرافی‎ های ارز دیجیتال شامل یه کارمزد استاندارد میشه که متعلق به صرافی هست و ربطی به شبکه آیوتا نداره.

کیف پول‌های رمز ارز آیوتا (IOTA) چیست؟

فایرفلای (Firefly) کیف پول رسمی پروتکل آیوتا هست. این کیف پول در حال حاضر برای مک، ویندوز و لینوکس قابل استفاده هست. فایرفلای همچنین از کیف پول‌های سخت‌افزاری لجر نانو اس و نانو ایکس پشتیبانی میکنه. یکی دیگه از کیف پول‌های سازگار با آیوتا تنگل پی (Tanglepay) هست.

فایرفلای والت (Firefly Wallet)

گواردا والت (Nostalgia Wallet)

مث والت (Math Wallet)

تراست والت (Trust Wallet)

متامسک (Meta Mask)

صرافی های قابل معامله ارز آیوتا کدام است؟

رمزارز IOTA را میشه تو صرافی‌های متمرکز بیت فینکس، کوکوین، بایننس، Bitvavo، بیت پاندا، Upbit، Indodax و Kriptomat خرید و فروش کرد.

سخن آخر

آیوتا (IOTA) یه پروژه ارز دیجیتال منحصر به فرده که با بیشتر پروژه‌های رایج تو حوزه رمز ارزها تفاوت خیلی زیادی داره. فناوری Tangle مورد استفاده تو ساختار دفتر کل (Leger) این پلتفرم، ساختاری پیشرفته و پیچیده‌تر از فناوری بلاک چین داره. اگه به حوزه اینترنت اشیا (IoT) علاقه‌ دارین و عاشق فکر کردن به آینده شهرهای هوشمند هستین، پروژه آیوتا را جدی‌تر بررسی کنین.با اینکه انقلاب صنعتی جدید هنوز اتفاق نیوفتاده، ارز دیجیتال IOTA همچنان میتونه یه ابزار عالی برای انجام تراکنش‌های امن، سریع و ارزان تو شبکه اینترنت اشیا؛ بیت ماشین و ماشین (M2M) و انسان و ماشین (H2M) باشه.

Related Posts

Leave a comment